Om iets te veranderen in het leven hebben we motivatie nodig. Dat is een gebundelde energie die ons aanzet om tot actie over te gaan en dit vol te houden. Je zou kunnen zeggen dat motivatie leidt tot intentioneel gedrag dat verandering mogelijk maakt. Motivatie is de motor.

Ik ga ervan uit dat iedereen gemotiveerd is. We willen allemaal iets maken van ons leven. Er is dus steeds een gerichtheid op groei, op verandering.

Bij het begin van het nieuwe jaar (2016) zijn we misschien weer extra gemotiveerd om bepaalde zaken in ons leven te veranderen. Dat kan werken. Het kan helpen op iets in de tijd te plannen. ‘Dan begin ik eraan’. Toch is dat geen garantie op succes. We hebben meer nodig dan een startmoment. Motivatie is een voortdurend proces. Het is belangrijk om goed te weten wat precies maakt dat ik iets wil en daarvoor iets wil doen. Vergis je niet, ‘weten’ of ‘denken’ komt niet op de eerste plaats. Zoals steeds is het een wisselwerking tussen voelen, denken en doen. Niet zomaar zet ik ‘voelen’ op de eerste plaats. Het lijkt misschien niet logisch, maar belangrijke beslissingen nemen we op basis van ‘het gevoel’. Waarom kies je voor deze partner? Waarom doen je een bepaald werk? Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Meestal is het centrale antwoord: ‘omdat het goed aanvoelt’. Op basis van wat goed aanvoelt nemen we vaak de belangrijkste beslissingen.

Mensen die niet meer weten wat ze willen of die dingen doen die ze eigenlijk niet willen, hebben vooral meer contact nodig met hun emoties. Hoe voel je iets aan? Wat gebeurt er in je lichaam (voelen) als je dit denkt of doet? Je zou kunnen zeggen dat we een ‘innerlijk kompas’ hebben om onze (levens)weg te vinden.

Dit kompas heb je voor jezelf gemaakt en bedien je zelf. Soms hebben we hulp nodig om dat innerlijk kompas te maken, te herstellen of te leren bedienen. Gesprekstherapie of lichaamsgerichte coaching kan hierbij helpen.

Alle reacties zijn welkom.