Bij het gebruik van middelen is belangrijk om uit te zoeken wat jij precies wilt. Niet je ouders, je partner, je school, je werkgever of het gerecht kunnen bepalen wat je precies moet doen. Uiteindelijk ben jij diegene die de beslissingen neemt. Daarvoor is het misschien nodig om goed te weten wat de opties zijn en waarom je zou veranderen of net niet. Daarin wil ik je ondersteunen. Misschien is je eerste vraag wel of je verslaafd bent, middelen misbruikt of gewoon af en toe problemen hebt met het gebruik.

Naast het zoeken naar antwoorden op allerlei vragen, ondersteun ik je in het nemen van beslissingen. Ik help je de consequenties van je beslissing onder ogen te zien en je te ondersteunen wanneer het niet loopt zoals jij zou willen.

Vaak is drug- en/of alcoholgebruik verbonden met veel andere problemen. Ofwel hebben die problemen het gebruik in de hand gewerkt ofwel heeft het (jarenlang) gebruik van middelen veel problemen veroorzaakt. Ik help je dit onder ogen te zien en ondersteun je in het herstel.

Gebruik van drugs of alcohol is nooit zomaar. Het is belangrijk om de functie van het gebruik goed te onderkennen. Vaak heeft gebruik te maken met de emotionele huishouding. Hoe ga jij met je gevoelens om? Hoe helpt het gebruik van middelen je daarin? Het is noodzakelijk om deze emoties te exploreren en te onderzoeken hoe je anders met je emoties kan omgaan.